Tuesday, July 3, 2007

Sierra De Órganos: John Wayne Country


Of Marlboro Country, zou je het ook kunnen noemen. De naam van het nationale park is gebaseerd op de rotsformaties, welke lijken op orgelpijpen. Om iets in andere formaties en rotsblokken te zien heb je een flinke dosis fantasie nodig, hoewel dit de Mexicanen er niet van weerhoudt om ze Katholieke benamingen te geven. Zoals 'El Papa' en 'Los Frailes'.

De normaliter heldere, blauwe lucht (even niet toen wij er waren) en woestijnachtige omgeving maakte dit park tot een ideale set voor diverse westenfilms. The Cisco Kid, The Guns of San Sebastian en The Sons of Katie Elder zijn een aantal van de ruim veertig films die hier geschoten zijn.
Sinds 2000 is het gebied officieel een Nationaal park. Er is een klein toeristencentrum en er zijn zeven cabanas. John Wayne heeft hier een aantal keer een film opgenomen en was zo onder de indruk van de omgeving dat hij BBQspots gedoneerd heeft. Hij hoopte zo meer mensen de kans te geven om te genieten van de natuur onder het genot van een zelf gegrilde cheeseburger. Of het verstandig is om te gaan BBQen in een gortdroge, winderige omgeving laten we voor het gemak even buiten beschouwing. Je vindt her en der in het park. Dit is er dan één:
Als je van plan bent om langer te blijven is het een idee om eerst het plaatsje Sombrerete bezoeken. In La Casa de Usted (Hidalgo 321) kun je vragen naar Luis Martínez. Hij heeft het gebied meer dan vijftig jaar lang verkend en in kaart gebracht. Tevens heeft hij de meeste benamingen van de formaties bedacht. Tijdens de volle maan in oktober organiseert hij nog altijd tripjes het park in.

No comments: