Saturday, June 2, 2007

Diana, the Archer (en andere wetenswaardigheden van een taxichauffeur)

Dit is Diana. Je kunt haar vinden op de Paseo de la Reforma in Mexico City. Sinds 1942 staat ze hier. In die tijd waren ze nogal geschokeerd toen ze deze vrouw in volle glorie zagen staan op het moment dat er een rotonde genomen moest worden. Daarom verplichtte het departement van fatsoen & gedragsnormen de kunstenaar om Diana te bedekken met een lendedoek. Tot 1966 werd deze niet verwijderd.
De oude, gezellige taxichauffeur die ons naar het Antropologisch museum bracht vertelde dat de dame die toendertijd model stond voor Diana (op haar 17e) nog altijd leeft en ver in de 80 is. Volgens hem waren alle Mexicaanse mannen van zijn leeftijd stiekem verliefd op haar. Nou ja, geef ze eens ongelijk.

Een ander kunstwerk langs de route is "El Caballito", een knalgele representatie van een paardenhoofd. Moderne kunst... tja, je moet er van houden. Het enige wat onze chauffeur te zeggen had over dit huzarenstukje: 'Als wij Mexicanen de kunst die we zien niet begrijpen, zeggen we: Interessant.'
Dat is dus toch iets universeels...

De tip van de dag kwam ook van de taxi chauffeur, nadat wij hem meldde dat wij met een huurauto gingen rondrijden... hij zei dat het enige wat je nodig hebt om rond te rijden in mexico city zijn:
1. goede remmen
2. een claxon
3. de zege van Jesus Christus.

Voor de zekerheid toch maar een rozenkrans met zuignap aangeschaft om op de voorruit te plakken...

No comments: